Sobre YSI-ACT
A tota la Unió Europea, les persones joves en situació de risc—persones amb trajectòria migratòria, minories i altres col·lectius en situacions de major vulnerabilitat—s'enfronten a l'exclusió social, la discriminació i una participació política limitada. Els desafiaments varien segons el país, però comparteixen temes comuns: restriccions en la participació cívica, barreres institucionals i desvinculació dels processos polítics formals.
Espanya
Les persones joves amb trajectòria migratòria i de minories pateixen discriminació, i les menors no acompanyades enfronten barreres sistèmiques. Hi ha interès per la política, però se centra principalment en el vot.
Bulgària
Les persones joves d’ètnia gitana i amb trajectòria migratòria experimenten una exclusió severa, altes taxes d’atur i poca implicació política. Tot i que el voluntariat és ben valorat, manca el suport institucional.
Xipre
La participació juvenil és una de les més baixes d’Europa, limitada al vot i a l’activisme a les xarxes socials. La discriminació contra persones refugiades i minories continua sent preocupant.
Finlàndia
Tot i que la participació electoral juvenil està augmentant, els grups minoritaris encara pateixen discriminació i hi ha una desconnexió creixent amb les institucions cíviques.
YSI-ACT vol amplificar la veu de la joventut, defensar polítiques inclusives i crear oportunitats significatives per a la participació cívica i política.
Apoderant als i les joves, podem construir un futur més inclusiu i democràtic.
Objectius
Lluitar contra la discriminació i fomentar la consciència
Implicar directament la joventut en situació de risc per desafiar estereotips i prejudicis, i educar sobre els mecanismes de protecció dels drets humans de la UE (institucions, tractats i marcs legals).

Apoderar la joventut per a una participació activa
Dotar-la d’habilitats socials i emocionals per fomentar la inclusió i impulsar iniciatives liderades per persones joves que promoguin la solidaritat i el compromís cívic.

Innovar en les pràctiques de treball amb joventut
Desenvolupar i compartir noves metodologies amb professionals del sector, combinant educació no formal i enfocaments participatius per millorar la inclusió i l’activisme.


Grup Objectiu
Combinant educació, creativitat i participació activa, YSI-ACT pretén formar una nova generació de lideratge jove més inclusiu i compromès.
Persones joves de 16 a 25 anys
Professionals que treballen amb joves i educació
Representants d’organitzacions de la societat civil (CSOs)
Activistes i altres actors rellevants
Metodologies
Teatre de les Oprimides i Playback Theatre
Utilització de l’expressió creativa per explorar problemàtiques socials i donar veu a col·lectius en situacions de major vulnerabilitat.
Investigació-Acció Participativa
Implicar la joventut en la identificació de reptes i la creació col·lectiva de solucions.
Treball de Processos i Democràcia Profunda
Fomentar el diàleg obert i la diversitat de perspectives per construir comunitats inclusives.



Organitzacions Sòcies
Organització sense ànim de lucre creada el 2010, dedicada a la recerca, desenvolupament i difusió d’eines teatrals i d’educació informal com a mitjà de transformació social. Facilita la creació d’espais d’apoderament mitjançant metodologies participatives, mediació artística, psicologia orientada al procés i el Teatre de les Oprimides.
Involucra la joventut en qüestions socials a través de programes europeus de mobilitat i formació, promovent la inclusió social, el desenvolupament de competències i actituds proactives.
ONG amb seu a Nicòsia que apodera la joventut per impulsar el canvi social mitjançant formacions, intercanvis i programes de voluntariat. Se centra en àrees com els drets humans, la sostenibilitat i la ciutadania activa.
Universitat finlandesa de ciències aplicades especialitzada en ciències socials, negocis, salut i esport. Destaca per la seva recerca en benestar i l’ús innovador de mètodes creatius.









Activitats del Projecte
YSI-ACT Focus Group
Les persones joves amb trajectòria migratòria i de minories pateixen discriminació, i les menors no acompanyades enfronten barreres sistèmiques. Hi ha interès per la política, però se centra principalment en el vot.
YSI-ACT Toolkit
Creació d’un manual d’activitats educatives no formals per fomentar la consciència i activar la joventut en temes d’igualtat, justícia i solidaritat. Disponible en 5 idiomes.
YSI-ACT International Training for Solidarity Action
3 dies de formació internacional per testar i avaluar les activitats del Toolkit.
YSI-ACT Meeting with Stakeholders
Espai de presentació i debat amb experts per avaluar el contingut del projecte.
YSI-ACT Youth Camp
4 dies de formació presencial a Barcelona per capacitar persones joves a dissenyar iniciatives de solidaritat.
YSI-ACT Forum Theatre Presentation
Esdeveniment de teatre participatiu amb representacions creades per les persones joves del Youth Camp.
YSI-time-to-ACT Workshops
Sessions de suport per a la implementació de les iniciatives locals.
Youth-led Initiatives
Accions liderades per persones joves en cada país socis.
YSI-ACT National Reports
4 dies de formació presencial a Barcelona per capacitar persones joves a dissenyar iniciatives de solidaritat.
YSI-ACT Final Conference
Presentació dels resultats del projecte, debats i activitats de networking.

Resultats Esperats per a Professionals de l’Educació i Treball amb Joves
-
Adquirir noves eines i coneixements per fomentar la ciutadania activa i la solidaritat mitjançant l’educació no formal.
-
Intercanviar bones pràctiques i experiències en participació cívica i transformació social.
-
Ampliar i enfortir la xarxa professional en l’àmbit juvenil i educatiu.
-
Obtenir experiència en projectes europeus i cooperació a nivell de la UE.
-
Millorar les habilitats de resolució de conflictes dins de les organitzacions i amb els grups objectiu.
YSI-ACT: Número de Projecte: 101147567 - YSI-ACT CERV-2023-CITIZENS-CIV
Aquest projecte està finançat per la Unió Europea. Les opinions expressades són exclusivament responsabilitat de les persones autores i no reflecteixen necessàriament les de la Unió Europea ni de l'Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA). La Unió Europea i l’EACEA no es fan responsables d’aquestes opinions.
.png)



