Poster Def Cos Veu Escolta (Banner (horizontal)).png

Ets professional de l'àmbit social/educatiu i t'agradaria explorar noves eines per treballar amb grups diversos i complexes?
Inscriu-te a la formació 'Cos, Veu, Escolta'!

Formació Gratuïta 

COS, VEU, ESCOLTA

🗓 Calendari i Ubicació

13/11/2021 | 10-13h | Palau Alós - El cos (I)

 

15/11/2021 | 17-20h | Lafede.cat - El cos (II)

 

19/11/2021 | 17-20h | Palau Alós - Els grups (I)

 

20/11/2021 | 16-20h (a escollir dos hores)

Espai Jove La Fontana - Els grups (II)

 

22/11/2021 | 17-20h | Online - El món (I)

 

27/11/2021 | 10-13h | Palau Alós - El món (II)

📍 Presencial a Barcelona (5 sessions) 🖥 Online (1 sessió)

ℹ️ info i dubtes a activitats@laxixateatre.org | 625 277 263

 

La facilitació implica comunicació i performance. Les primeres i més evidents eines que utilitzem quan dinamitzem grups són el cos i la veu, ja que qualsevol impacte o efecte que desitgem tenir en els grups passarà per la comunicació verbal i no verbal. Seguint les aportacions de la ciència de l'educació sobre les necessitats i especificitats de les formacions amb persones adultes, noves opcions metodològiques que conviden a una experiència d'aprenentatge sensorial més activa i atractiva. Aquests nous enfocaments impliquen una importància encara major de la postura i qualitat de la presència de la persona facilitadora.

 

A més, quan treballem amb grups culturalment i generacionalment heterogenis necessitem ajustar la nostra manera de comunicar, posant l'accent en l'ús de la veu, donant importància a la claredat dels gestos i a la creació d'una relació amb els components del grup. D’altra banda, la pandèmia va plantejar un nou desafiament, obligant-nos a transposar les formacions i tallers presencials a espais virtuals o digitals. Aquesta transposició requereix encara més atenció sobre la qualitat de la presència, però també sobre l'ús de la veu i del cos en plataformes virtuals i en vídeo.

**S'entregaran certificats a les persones participants que assiteixin a un mínim del 80% de les sessions.

Formació a 3 nivells

1

Treball personal

treball personal.png

Treball de la comunicació verbal i no verbal. Exploració del cos: la veu, els gestos... Treball i cura  d'un/a mateix/a i l'entorn.

2

Treball amb grups diversos

treball grups.png

Treball amb grups interculturals intergeneracionals. Relacions, rangs i rols de poder com a persones dinamitzadores.

3

Relació amb el món 

treball món.png

Com fer xarxa i crear projectes basats en la diversitat cultural i generacional. Agenda 2030; sostenibilitat i comunitat.

Sessions i Continguts

Treball Personal

Referent del mòdul: Ivan Andrade

Sessió 1: EL COS (I)
13/11/2021 | 10-13h | Palau Alòs, Sala Multimèdia

Benvinguda a càrrec de Meritxell Martínez i Adrián Crescini

 

Sessió 2: EL COS (II)
15/11/2021 | 17-20h | Lafede.cat, Sala d'Actes

Durant les primeres dues sessions, les persones participants exploraran els seus perfils vocals i gestos, treballaran sobre l’impacte de la comunicació multimodal en la facilitació presencial i en línia, i sobre la connexió entre la comunicació verbal i no verbal amb la gestió d'emocions, l'autopresentació, l'autoeficàcia i les habilitats relacionals. Desenvoluparan noves habilitats per cuidar-se a si mateixes, mentre cuiden del grup i del món.

treball personal.png

Treball amb grups diversos

Sessió 3: ELS GRUPS (I)
19/11/2021 | 17-20h | Palau Alós, Sala d'Actes

A càrrec de Meritxell Martínez i Adrián Crescini

En aquesta sessió, s’investigaran i qüestionaran les relacions de poder, els rols, límits i rangs presents en la facilitació i l’impacte que aquests tenen en la persona facilitadora i en el grup. Es treballarà la diversitat interna com a eina per a treballar la diversitat externa, especialment en la dinamització de grups culturalment i generacionalment heterogenis.

Sessió 4: ELS GRUPS (II)
20/11/2021 | 16-20h (a escollir dos hores) | Espai Jove La Fontana, Sala d'Actes

Les persones participants assistiran i realitzaran un exercici d’observació durant la Masterclass de Teatre Fòrum Intercultural, per tal d’analitzar diferents aspectes de la facilitació en dos nivells: el de les persones facilitadores i el dels grups que actuaran i intervindran en les peces de Teatre Fòrum presentades.

treball grups.png

Relació amb el món (Agenda 2030)

Sessió 5: EL MÓN (I)
22/11/2021 | 17-20h | Online

A càrrec de Ana Fernández-Aballí

Aquesta sessió estarà dedicada a explorar les possibilitats de fer xarxa i pensar conjuntament en alternatives interculturals i intergeneracionals de projectes i accions col·lectives i comunitàries sostenibles.

Sessió 6: EL MÓN (II)
27/11/2021 | 10-13h | Palau Alòs

A càrrec de Meritxell Martínez i Adrián Crescini

La sessió de tancament servirà per connectar els diferents aspectes treballats durant la formació, explorant el rol de la comunicació i de les persones facilitadores que treballen amb grups diversos en relació amb el món. La pregunta guia de la sessió serà: Com duem a terme projectes sostenibles amb l’entorn i que mentrestant cuiden de les realitats interculturals i intergeneracionals dels grups evitant que les persones facilitadores experimentin situacions de burnout?

treball món.png

Referents

Ivan Andrade

Entrenador Somàtic, Director d'escena i Moviment, dramaturg i productor teatral nascut a Barcelona, l'Ivan ha desenvolupat la seva feina per tot el món. Llicenciat com a Enginyer Electrònic (UAB, 2000), fa un canvi de rumb en la seva carrera cap al món de les arts i l'auto-coneixement. És així com es gradua en Interpretació a l'ESAD EOLIA (Barcelona, 2004), esdevé Entrenador Somàtic a l'Escola Internacional del Mètode Grinberg (Suïssa, 2010) i obté un Màster en Direcció i Dramatúrgia de la Royal Holloway University of London (2015).

 

Com a director, l'Ivan guanya, el 2014, una beca de la Fundació SGAE per desenvolupar el seu treball internacionalment. Des de llavors, ha dirigit espectacles a Catalunya, França, Regne Unit i Taiwan. Com a Entrenador Somàtic, l'Ivan és el creador de la metodologia de coneixement corporal aplicada a l'escena El Cos Conscient, un entrenament que s'enfoca en transformar la por en la font d'energia que permet a l'intèrpret arrelar-se al seu cos i assolir un estat d'alta creativitat en el seu treball. Desenvolupada des del 2011 a través de classes i tallers amb intèrprets i companyies, novells i de llarga trajectòria professional de Barcelona, Londres, Turquía, Taiwan, Australia, Nova Zelanda i Canadà, aquest treball està enfocat tant a l'àmbit professional i artístic, com a aquelles persones amb una ambició de viure una vida més sana, creativa i plena d'energia.

 

Després de treballar com a actor durant més de 15 anys, l’Ivan funda la companyia de teatre professional The Amateurs, amb la que produeix i dirigeix les seves produccions, aplicant les eines i el context desenvolupat a El Cos Conscient al procés de creació i assaig d’una obra de teatre.

 

Com a dramaturg, la seva obra Big Bang! va guanyar el Premi Entreactum (2014), el Premi Arsènic-Roca Umbert (2015) i actualment continua en gira per Catalunya. La seva darrera producóci, Partícules Paral·leles, va guanyar el Premi al Millor Espectacle de la 25a Mostra de Teatre de Barcelona, i també segueix actualment en gira per Catalunya. La seva obra Elysium va ser semifinalista del Premi Internacional Bruntwood Award (2018) i finalista del Premi Internacional  Emerge Theatre Award (2019), ambdós al Regne Unit; actualment, en fase de preproducció.


L’Ivan ha estat artista resident del Konvent Zero Artist Residency (Berga, 2020), Cal Gras Residència d’Artistes (Avinyó, 2020), Fundació Helen Mitchell (Irlanda, 2019), Tsung-Yeh Arts & Cultural Center (Tainan, 2018) i la Can Serrat Artist Residency (Barcelona, 2017). 

Meritxell Martínez.png
Meritxell Martinez Bellafont

Facilitadora certificada en Psicologia Orientada a Processos, experta en processos de Desenvolupament Comunitari participatius, en Teatre de l'Oprimit i en Teatre Fòrum Intercultural. Llicenciada en Educació Social i en Economia. Codirectora i Cofundadora de l'Associació La Xixa, on treballa com a facilitadora d'acompanyaments individuals, facilitadora de grups, formadora, Curinga i realitza tasques de direcció i coordinació per a més de 25 projectes locals, nacionals i internacionals.

Adrián Crescini.jpg
Adrián Crescini

Sóc un buscador i un experimentador compromès amb la vida. Amb els anys, he experimentat la Diversitat en diferents dimensions en mi mateix. El mite personal que m'acompanya és "Saltar la rasa", el somni que m'ha perseguit al llarg de la vida en què em desperto just quan estic en l'aire ... saltant, sense saber si arribaré a l'altre costat. Des de molt jove, em vaig fer amic del teatre, la psicologia, l'educació i altres eines que m'ajuden en el meu autoconeixement i compromís amb els meus ideals, donant-me l'impuls de saltar. He aplicat aquestes eines i temàtiques diferents formats, escoles i professors. Sóc argentí (de Mendoza) i visc a la magnífica ciutat de Barcelona, ​​a Catalunya. Amb els anys m'he convertit en un "Expert" en el Mètode de Teatre dels Oprimits per Augusto Boal, un "Estudiant compromès" del Treball de Processos d'Arnold Mindell i un "Treballador inquiet" per la igualtat de drets i oportunitats. Em dedico a acompanyar grups de debat ciutadà basat en els principis de la "Democràcia profunda" i em dedico a acompanyar les persones en la recerca del seu camí.

foto_Ana_Compressed.jpg
Ana Fernández-Aballí Altamirano

Doctora en Comunicació Social (Universitat Pompeu Fabra, 2016). Llicenciada en Economia (Universitat de Salamanca, 2009) i Màster en Comunicació i Disseny (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria i Disseny Elisava, 2010). Està especialitzada en comunicació participativa online/offline, comunicació intercultural i relacions públiques per al tercer sector social. Ha treballat com a docent i investigadora a diverses universitats, així com coordinadora de comunicació per a diverses organitzacions i projectes a nivell local, nacional i internacional. Actualment treballa a La Xixa Teatre com a coordinadora de recerca i projectes europeus, i com a facilitadora del Teatre de l'Oprimit. Ha publicat capítols de llibres i articles a revistes acadèmiques indexades. Actualment realitza la seva investigació postdoctoral a la Universitat Complutense de Madrid.

ivan.jpeg
 
 
 
 
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle