top of page
  • Writer's pictureLa Xixa

Cloenda del projecte Raela'T: cultura i comunitat a l’Alta Ribagorça 👏 🌱

Després de 4 mesos plens d'activitats, trobades, idees i noves sinergies, el projecte Raela’T arriba al seu final amb l'objectiu de deixar espai a les noves iniciatives, projectes i actors culturals que han sorgit durant aquest procés. Ha estat un repte amb molts aprenentatges, contactes i emocions compartides que han mostrat el potencial i la creativitat presents a la comarca de l'Alta Ribagorça i les ganes dels veïns i veïnes de fer, gaudir i compartir cultura i comunitat cada dia 🌍✨


Vam iniciar aquesta iniciativa amb una sèrie de trobades on vam poder dialogar, reflexionar i identificar estratègies, propostes i necessitats al voltant de la creativitat, el territori, la identitat i les representacions culturals. Com a resultat, s'han elaborat 3 infografies de cada trobada amb els principals conceptes i idees compartides, les quals es poden consultar aquí a la web del projecte: www.laxixa.org/raelat 

A més, aquests espais ens han permès identificar més de 50 iniciatives, entitats i recursos valuosos que hem pogut sistematitzar en un Mapa interactiu amb informacions i contactes d'actors culturals del territori de la comarca, on qualsevol pot proposar un nou punt mitjançant un formulari curt i així ampliar aquesta base de dades que seria d'una gran ajuda per potenciar iniciatives culturals a la zona.


Per tal de compartir les metodologies i enfortir la xarxa d'entitats, col·lectius i persones que estan o volen impulsar projectes culturals, es van dur a terme dues sessions formatives en creació i gestió de projectes des de zero, posant èmfasi en la manera de transformar els somnis o necessitats en idees i oportunitats.

Per tal de dotar amb eines pràctiques i fàcils d'utilitzar, s'ha elaborat una Guia per a la creació i gestió de projectes culturals oberta a tothom i disponible aquí.





Amb l'objectiu de compartir les metodologies creatives que fem servir a La Xixa, s'ha dut a terme un procés creatiu de teatre comunitari que ha comptat amb la participació de persones de diversos orígens i edats. Aquest procés combina tècniques de teatre documental, teatre imatge i cocreació col·lectiva. Les dues peces resultants d'aquest procés es van presentar al Festival Comunitari Raela’T, tractant de prop els temes de les tradicions, les creences, les relacions comunitàries i la cultura com a component identitari molt present a l'Alta Ribagorça.

Com a cloenda del procés Raela't i com a inici de nous camins i experiències culturals, durant el mes de juliol hem organitzat el Festival Comunitari Raela't, que ha aplegat més de 55 artistes i creadores. Han pujat a l'escenari per compartir la seva música, poesia, dansa, teatre, performance, arts visuals i molt més! Les més de 400 persones que han assistit també han gaudit d'una Fira d'entitats, productors i projectes de la zona. 😊

Paral·lelament, s'han realitzat tallers en diverses disciplines artístiques i culturals. I donat que el menjar forma part fonamental de la cultura, hem compartit un menjar popular intercultural que ha estat un viatge gastronòmic per les cuines de Marroc, Ucraïna, Equador, Hondures, Nicaragua i Perú.


Conclusions i projeccions de futur

Després de l'èxit del Festival i les bones opinions sobre les trobades, tallers i formacions, volem agrair de tot cor a totes les persones que ho han fet possible! Això ens anima a continuar ideant estratègies per promoure la cultura com a punt de trobada, especialment en una comarca tan única i rica com és l'Alta Ribagorça. Per part nostra, continuem treballant per enriquir les arrels culturals amb projectes com aquest, contribuint cada dia perquè la cultura sigui més inclusiva, diversa i sostenible!

Infinites gràcies!


Equip de La Xixa


5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page