top of page
1.jpg

STOP Words: Joventut i Benestar

El poder dels mètodes creatius per prevenir i combatre la soledat i promoure la intel·ligència socioemocional

El projecte "Joventut i benestar: el poder dels mètodes creatius per prevenir i combatre la soledat i promoure la intel·ligència socioemocional" està dirigit específicament a la població juvenil de 14 a 25 anys d'edat, fora de l'horari escolar obligatori, per 

  • a) promoure la participació directa de les persones joves en favor de la seva salut i benestar emocional, l'autoconeixement i la cura personal; 

  • b) sensibilitzar el col·lectiu de joves sobre hàbits saludables entre iguals

  • c) prevenir i combatre la soledat no volguda en aquesta franja d'edat des de la pròpia perspectiva de les persones joves a l'hora de treballar per trencar els tabús, estereotips i prejudicis sobre la salut mental; 

  • d) enfortir la seva xarxa de relacions socials de forma sostinguda en el temps.

Per aconseguir-ho es duen a terme diverses activitats amb tècniques i metodologies creatives, basades principalment en el Teatre de les Oprimides, el Storytelling i el Treball de Processos, sota les quals afavorir i fomentar espais lúdics de diàleg i reflexió al voltant del benestar i la salut emocional, l'ansietat social i la soledat no volguda de les persones joves. 

L'abordatge grupal de temàtiques de salut emocional mitjançant mètodes teatrals i creatius és molt útil ja que les participants que experimenten o han experimentat situacions de malestar, ansietat social o soledat no volguda, puguin reflexionar-hi i treballar sobre aquests temes en un context d'aprenentatge informal i en el marc d'un procés creatiu que es basa essencialment en les seves experiències, opinions i històries personals. 

Aquest projecte inclou:
- Un taller de teatre fòrum sobre la soledat no volguda i la salut emocional

- Una presentació de teatre fòrum de l'obra creada durant el taller

- Un lloc web amb una sèrie de recursos per a professionals per tal de  poder i multiplicar el projecte en diferents grups de joves grups de joves. 

Video STOP Words: Joventut i Benestar

Experiència a l’Espai 12@16

En col·laboració amb el grup de joves de l'Espai 12@16, vam implementar els objectius del programa durant les 6 sessions del taller, que es van dur a terme durant gener, febrer i març de 2023. Pel que fa al públic destinatari, van participar joves d'entre 15 i 20 anys, formant un grup de 8 a 10 persones. 

  • L’ús del teatre, el storytelling i la performance van motivar les persones joves a participar, ja que seran elles les protagonistes. A més, el procés de creació es basa essencialment en les seves experiències, opinions i històries personals.
     

  • Les sessions de cocreació mitjançant mètodes creatius treballen de manera central la cohesió del grup, el treball en equip i les relacions grupals, tots aspectes que contribueixen a una millor convivència, confiança i respecte mutu a nivell col·lectiu entre les persones joves.

 

  • L’abordatge grupal de temàtiques de benestar emocional mitjançant mètodes teatrals i creatius és molt útil perquè les participants que experimenten o han experimentat situacions d’ansietat social o soledat sobrevinguda puguin reflexionar-hi i treballar sobre aquests temes en un context d’aprenentatge informal i en el marc d’un procés creatiu.

Recursos per a Professionals

bottom of page